Home » Oletko aineen valmistaja tai EU-maahantuoja? Rekisteröintivelvollisuus koskee Sinua!

Oletko aineen valmistaja tai EU-maahantuoja? Rekisteröintivelvollisuus koskee Sinua!

Kemikaalien REACH-rekisteröinnin takaraja 31.5.2018 lähestyy kovaa vauhtia ja nyt on toimittava!

Toukokuun 2018 jälkeen ei EU-markkinoita ole aineelle, joka ei täytä REACH-rekisteröintivelvoitteitaan. Takarajan jälkeen kaikkien uusien aineiden rekisteröinti tulee suorittaa ennen niiden valmistusta, maahantuontia tai saattamista EU:n markkinoille.

Huomaathan, että aineiden rekisteröinti ei koske vain ns. purkkikemikaaleja, vaan esimerkiksi primäärialumiiniset alumiiniharkot ovat rekisteröinnin piirissä kemiallisen valmistusprosessinsa vuoksi. Rekisteröinti koskee aineita sellaisenaan, valmisteissa ja tietyissä tapauksissa esineissä.

Oletko valmistaja?

Jos valmistat EU-alueella ainetta yli 1 tonnin vuodessa, REACH-asetuksen mukainen rekisteröintivelvollisuus koskee sinua. Seosten osalta velvollisuus koskee seoksen yksittäisten ainesosien määrän ylittäessä 1 t/a.

Oletko maahantuoja?

Jos tuot EU-alueelle ainetta yli 1 t/a määrissä, rekisteröintivelvollisuus koskee sinua. Seosten osalta pätee sama kuin valmistajillakin. Lisäksi jos tuot esineitä, joista aineen on tarkoitus vapautua, voi kyseinen aine yhden tonnin vuosittaisen tonnimäärän ylittäessään kuulua rekisteröinnin piiriin.

EU-alueelta kemikaaleja Suomeen tuovan on myös syytä varmistaa toimittajaltaan, että kemikaalin REACH-asiat ovat kunnossa. Seosten osalta tämä voi tarkoittaa sitä, että seoksen kaikki yksittäiset ainesosat on rekisteröity tai tullaan asianmukaisesti rekisteröimään viimeistään 31.5.2018 mennessä. Mikäli näin ei ole, ja maahantuomiesi ainesosien määrä ylittää 1 t/a, olet itse rekisteröintivelvollinen.

Miten tonnimäärä lasketaan?

Kaikki oikeushenkilön hallinnoimat tuotantopaikat tulee ottaa huomioon tonnimäärää laskettaessa. Jos ainetta maahantuodaan useissa seoksissa, aineen määrä on laskettava yhteen kustakin seoksesta. Jos ainetta maahantuodaan useissa esineissä, joista sen on tarkoitus vapautua, mahdollisen rekisteröijän on laskettava näissä esineissä olevan aineen määrä yhteen.

Voinko saada poikkeuksen rekisteröintivelvollisuuteen?

Kemianteollisuuden tuotteita koskee lähtökohtaisesti aina rekisteröintivelvollisuus. REACH-asetus tuntee myös joitain poikkeuksia rekisteröintivelvollisuudesta, kuten EU:n alueelle jälleentuodut jo rekisteröidyt aineet, tiukasti valvotuissa oloissa käytetyt välituotteet tai luonnossa esiintyvät kemiallisesti modifioimattomat aineet. Esimerkiksi elintarvikkeet, lääkkeet, polymeerit ja PPORD-ilmoituksella identifoidut T&K-vaiheessa olevat kemikaalit eivät myöskään kuulu rekisteröinnin piiriin.

Mitä rekisteröinti maksaa?

Rekisteröintikulut voivat yhteisrekisteröijälle halvimmillaan olla muutamia tuhansia. Ainoan rekisteröijän kulut voivat nousta helposti muutamaan sataan tuhanteenkin. Asiakirjan laajuus ja kulut riippuvat pitkälti rekisteröinnin tonniluokasta ja aineen haastavuudesta.

 

Ecobion asiantuntijat auttavat mielellään kemikaalilainsäädännön kysymyksissä. Kysy neuvoa tai pyydä lisätietoa meiltä, info@ecobio.fi tai puh. 020 756 9450.

Ecobio Manager – Säädösseuranta ja Kemikaalihallinta