Home » Johtaminen

Kategoria: Johtaminen

Vähähiilisyyden asiantuntijapalvelut yli 30 vuoden kokemuksella 

koivut vähähiilisyyden palvelut ecobio

Suomen hallitus on asettanut tavoitteen, jonka mukaan Suomi on hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen. Elinkeinoelämä ja valtionhallinto ovat tämän vuoksi yhteistyössä laatineet toimialakohtaiset tiekartat vähähiilisyyteen. Kaikki kivet on käännettävä, koska tavoite on kunnianhimoinen

Hiilineutraaliin yhteiskuntaan siirtyminen edellyttää toimintatapojen uudelleenarviointia ja merkittäviä muutoksia sekä investointejaSamalla vähähiilisyydessä on Suomelle ja suomalaisille yrityksille valtava menestymisen mahdollisuusIlmastoystävällisten ratkaisujen globaali tarve luo ennennäkemättömät vienti- ja kasvumahdollisuudet maailmalla. Ennen kaikkea tämä näkyy mahdollisuutena vähentää kansainvälisten asiakkaiden hiilijalanjälkeä tarjoamalla heille vähähiilisiä ratkaisuja. Suomella ja suomalaisilla yrityksillä tuleekin tätä kautta olemaan vähähiilisyyteen kokoaan suurempi positiivinen vaikutus eli hiilikädenjälki. 

Älä jää vähähiilisyydessä sivustakatsojan rooliin 

Jotta yrityksesi saisi vähähiilisyydestä mahdollisimman suuren lisäarvon, on keskeistä, että tilannekuvan muodostus, tavoitteet sekä toimintasuunnitelmat on laadittu huolella ja ammattitaidolla. Riippumatta siitä, oletteko yritysvastuussa vasta lähtölinjalla tai kokeneempi toimija, on hyvä varmistaa asiantuntijan kanssa, että laskelmat, suunnitelmat, kompensointi ja viestintä tehdään oikein.  

Ecobiolla on yritys- ja ympäristövastuusta yli 30 vuoden kokemus. Tänä vuonna Ecobio on  mm. ollut mukana vähähiilisyyden tiekarttatyössä Elintarviketeollisuuden yhteistyökumppanina. Ecobion kokeneet kestävän kehityksen asiantuntijat auttavat teitä vähähiilisyydessä. 

Ecobion asiantuntijoiden avulla: 

 • laskette toimintanne ja tuotteidenne hiilijalanjäljen ja -kädenjäljen läpinäkyvästi ja jäljitettävästi myös globaaleissa arvoketjuissa alan parhaiden käytäntöjen ja standardien mukaisesti  
 • tunnistatte oleelliset näkökohdat ja analysoitte vähähiilisyyden merkityksen yrityksenne arvonluonnille ja asiakaslisäarvolle muistaen myös muut ympäristövaikutukset 
 • laaditte vähähiilisyyden tavoitteet, tiekartat ja toimintasuunnitelmat huolella ja faktaperusteisesti 
 • vähennätte ja kompensoitte ylimääräiset päästöt
 • viestitte vähähiilisyydestä keskeisille sidosryhmille tarkoituksenmukaisella tavalla ja luotte mainetta vastuullisena työnantajana
 • säästätte rahaa, aikaa ja resursseja, mm. tehokkaan työskentelyn ja säästettyjen materiaali- sekä energiakustannuksien ansiosta
 • kehitätte avainhenkilöidenne osaamista vähähiilisyyden tarjoamissa mahdollisuuksissa.

Ota yhteyttä niin keskustellaan lisää tarpeistanne! 

 

Yhteystiedot: 

Henrik Österlund, Konsultointipalveluiden johtaja

puh. 020 756 9457, henrik.osterlund@ecobio.fi

tai info@ecobio.fi


Teksti: Caisa Lindblom & Henrik Österlund

Kuva: Shutterstock

Ecobiolle Suomen Vahvimmat Platina -erikoissertifikaatti

Ecobio Suomen Vahvimmat

Ecobio kuuluu Suomen vahvimpiin yrityksiin jo neljäntenätoista peräkkäisenä vuotena (2007-2020)

Ecobio Oy on kuulunut Suomen Vahvimpiin jo vuodesta 2007 lähtien. Ecobio Oy:lla on käytössä Suomen Vahvimmat Platina-sertifikaatti.

Luokitus on merkki yrityksen hienoista taloudellisista tunnusluvuista, positiivisista taustatiedoista ja hyvästä maksukäyttäytymisestä. Sertifikaatti kertoo asiakkaille, yhteistyökumppaneille, luotottajille ja muille sidosryhmille, että yhteistyö sertifioidun yrityksen kanssa on kestävällä pohjalla. Sertifikaatti perustuu Suomen Asiakastiedon 7-portaisen Rating Alfa -luottoluokitukseen. Suomen Vahvimmat on Suomen Asiakastieto Oy:n myöntämä ja omistama rekisteröity tavaramerkki.

Suomen Vahvimmat Platina-sertifikaatti myönnetään yritykselle, jonka luottoluokitus on ollut korkeimmassa luokassa (AAA tai AA+) vähintään kolmena peräkkäisenä vuonna. Ecobio on kuulunut Suomen Vahvimpiin jo neljätoista vuotta.

Ecobion palvelut

Tarjoamme kestävän kehityksen konsultointipalveluja ja Ecobio Manager -pilvipalvelua säädösten, kemikaalien ja riskien hallintaan yrityksissä ja muissa organisaatioissa.
Meitä suosivat Pohjoismaiset yritykset ja organisaatiot start-upeista konserneihin. Asiakaskuntamme koostuu monien alojen toimijoista kuten vientiteollisuus, satamat, energiayhtiöt, yliopistot ja julkinen sektori. Olemme Pohjoismaiden vanhimpia kestävän kehityksen asiantuntijayrityksiä, jo vuodesta 1989 lähtien. Tutustu palveluihimme

Tyytyväiset asiakkaat

Palveluidemme lähtökohtia ovat asiakkaidemme liiketoiminnan syvällinen ymmärtäminen ja hyödyn tuottaminen yhtäaikaisesti sekä asiakkaidemme liiketoiminnalle että ympäristölle. Toimimme tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme, viranomaisten, tutkijoiden ja muiden sidosryhmien kanssa. Olemme tunnettuja laadukkaasta lopputuloksesta, projektien kokonaishallinnasta ja ennen kaikkea tyytyväisistä asiakkaista.

Vuonna 2019 tehdyn asiakastutkimuksen mukaan Ecobion palveluita suosittelisi 96% asiakkaistamme. Olemme tästä erittäin kiitollisia. Muita tuloksia:

 • Palveluiden laadukkuus 4,5/5
 • Palveluiden hyödyllisyys 4,4/5
 • Asiantuntevuus 4,6/5
 • Luotettavuus 4,5/5

*Kyselyyn osallistui Ecobion projekti ja Ecobio Manager -asiakkaat. Yhteensä 58 vastaajaa

Tarvitsetko apua kestävän kehityksen johtamisessa, hallinnassa tai kehityksessä? Me autamme! Ota yhteyttä

info@ecobio.fi, +358 (0) 207 569 450

 


Caisa Lindblom, Ecobio Oy

”Älä sählää” – Kuulumisia Yritysvastuu nyt! -tapahtumasta

Henrik Österlund
Ecobion asiantuntija Henrik Österlund puhumassa FIBSin Yritysvastuu nyt! -tapahtumassa. Kuva: Meeri Utti.

FIBS ry järjesti viime viikon perjantaina 4.10. Yritysvastuu nyt! -tapahtuman Helsingissä. Tapahtuma kokosi yhteen paikan päälle sekä striimauksen seuraajaksi yli 500 osallistujaa.

Tapahtuma käsitteli yrityksille suunnattuja vastuullisen liiketoiminnan toimintamalleja, käytäntöjä, vaatimuksia, suosituksia, johtamiskäytäntöjä, seuranta- ja raportointivälineitä sekä muita työkaluja ja ajankohtaisia aiheita, joista erityisesti PK-yritysten on tärkeätä olla tietoisia.

Yksi päivän puhujista oli Ecobion asiantuntija ja varatoimitusjohtaja Henrik Österlund. Henrikin puheenvuorossa yritysvastuuta lähestyttiin ympäristöjohtamisen kannalta, jossa fokuksena oli PK-yritykset ja heidän ympäristöhaasteet. PK-yrityksissä on tunnistettu merkittävää kasvua halussa toimia vastuullisesti. Yritysvastuun toimenpiteisiin liittyy kuitenkin paljon vaatimuksia ja monimutkaisia prosesseja joissa on syytä olla tarkkana. Henrikin puheenvuoron pääviesti päättäjille oli ”Älä sählää – käytä asiantuntijan apua”.

Esityksessään Henrik pyysi asiantuntijoilta mielipiteitä siihen, mikä on PK-yrityksen tärkein kannustin vastuullisuuteen. Kyselytyökalun avulla vastaajat pääsivät vastaamaan kyselyyn puhelimella. Tärkeiksi aiheiksi nousivat mm. eri sidosryhmät, jossa asiakkaat keskiössä, yrityksen arvot, brändi/maine, kannattavuus & kilpailuetu sekä ilmastonmuutos.

Vastuullisuus ja yritysvastuu Helsinki
Mikä on PK-yrityksen tärkein kannustin vastuullisuuteen? -kyselyn vastaukset. Mitä isommalla fontilla sana on kirjoitettu, sitä useammin sana esiintyi vastauksissa.

Vastuullisten tekojen ja toimintatapojen lisääminen ei siis ainoastaan liity yrityksiin kohdistuviin vaatimuksiin vaan mukana on myös paljon vapaaehtoista ja yritysten arvoihin perustuvaa toimintaa.

Ecobio Oy on yksi vuoden 2019 FIBS Partnereista. Jokainen FIBS Partneri on tarkoin valikoitu oman teema-alueensa huippuasiantuntija.

 

Tarvitsetko apua yritysvastuun ja ympäristöjohtamiseen liittyvissä asioissa? Me autamme!

Ota yhteyttä:

Henrik Österlund, varatoimitusjohtaja & Konsultointipalveluiden johtaja,

henrik.osterlund@ecobio.fi, Puh. 020 756 9457

tai info@ecobio.fi


Caisa Lindblom

Tutustu palveluihimme

Lue FIBSin uutinen aiheesta tai katso tapahtuman ohjelma & puhujat

Henrik Österlund: Ympäristöjohtamisen ABC

ympäristöjohtamisen

Ecobion asiantuntija Henrik Österlund puhuu FIBSin Yritysvastuu nyt -tilaisuudessa aiheesta ”ympäristöjohtamisen ABC – käytännöt ja työkalut”.

Tilaisuus on suunnattu pk-yrityksille, jotka haluavat pysyä ajan tasalla yritysvastuun uusimmissa tuulissa sekä ymmärtää omalle liiketoiminnalle vastullisuusteemojen huomioimisesta aiheutuvat konkreettiset hyödyt.

Tilaisuuden tarjoama keskeinen sisältö:

 • kokonaiskuva siitä, mitä kaikkea vastuullinen ja kestävä liiketoiminta tänä päivänä sisältää
 • tietoa siitä, mitä yrityksen kannattaa ja tulee huomioida toiminnassaan
 • työkalut yrityksen nykytilan arvioimiseen vastuullisuusnäkökulmasta
 • tiekartta vastuullisuusteemojen kanssa etenemiseen

Osallistu maksuttomaan FIBS-tilaisuuteen!

Päivä: 04.10.2019

Aika: 08.15-12.30

Tilaisuus on katsottavissa myös tallenteena.

 

Lisätietoja FIBSistä ja muista tapahtumista löydät täältä.

Mikäli et ehdi mukaan tapahtumaan, voit ottaa vastuullisuusteemoihin liittyen suoraan yhteyttä Henrik Österlundiin

puh. 020 756 9457 tai henrik.osterlund@ecobio.fi.

ilmastovaikutuksia

Blogi: Mitä elinkaarivaatimuksia ISO 14001 asettaa?

Voimassa oleva ISO 14001 -standardi vuodelta 2015 on herättänyt keskustelua elinkaarivaatimuksiin liittyen. Millainen on standardin vaatima elinkaaritarkastelu ja miten se tehdään?

ISO 14001 -standardin mukainen ympäristöjärjestelmä velvoittaa yrityksen tarkastelemaan toimintojensa, tuotteidensa ja palveluidensa ympäristönäkökohdat ja -vaikutukset elinkaarinäkökulmasta. Ympäristöjärjestelmällä yritys osoittaa huomioivansa ympäristöasiat toiminnoissaan systemaattisesti. Siten vaatimus elinkaaritarkastelusta sopii ympäristövaikutusten systemaattiseen huomiointiin. Standardissa kuitenkin sanotaan suoraan, ettei varsinaista yksityiskohtaista elinkaariarviointia ole pakko tehdä, mutta elinkaarinäkökulmaa on sovellettava tarkastelussa. Elinkaarinäkökulman vaatimus on standardin yksi merkittävimmistä muutoksista.

ISO 14001 -standardin mukainen elinkaaritarkastelu

Standardi painottaa elinkaarinäkökulmaa, jossa yritys tarkastelee toimintojaan, tuotteitaan ja palveluitaan niiden koko elinkaaren osalta tunnistaen niiden ympäristövaikutuksia kokonaisvaltaisesti.

Lähtökohtana on keskittää elinkaaritarkastelu sellaisiin ympäristönäkökohtiin, joihin yritys voi vaikuttaa suoraan tai välillisesti. On tärkeä tunnistaa, missä vaikutusmahdollisuuksia on. Vaikutusmahdollisuuksia kartoitettaessa on huomioitava myös ulkoistetut prosessit. Ympäristönäkökulmat voivat liittyä yrityksen toiminnan aiheuttamiin päästöihin ilmaan, veteen ja maaperään; veden- ja energiankulutukseen; tai jätteisiin.

ISO 14001 -standardin mukaisessa elinkaaritarkastelussa huomioidaan:
 • ne toimintojen, tuotteiden ja palvelujen ympäristönäkökohdat, joita yritys voi hallita tai joihin yritys pystyy vaikuttamaan
 • tuotteen tai palvelun koko elinkaari raaka-aineiden hankinnasta loppusijoitukseen, mutta elinkaaren vaiheet riippuvat kyseessä olevasta toiminnosta, tuotteesta tai palvelusta
 • toiminnan, tuotteiden ja palvelujen muutokset sekä ennustettavissa olevat normaalista poikkeavat tilanteet

Elinkaaritarkastelun tulee sisältää yrityksen toimintojen, tuotteiden ja palvelujen ympäristönäkökulmien huolellisen tarkastelun. Tuotteiden ja palveluiden suunnittelu- ja kehittämisprosesseissa on käsiteltävä sen ympäristövaatimuksia ja tarkasteltava koko elinkaarta. Ajatuksena on, että huomioimalla koko elinkaari vältytään siltä, että ympäristövaikutus siirtyisi toiseen elinkaaren vaiheeseen ilman, että kokonaisympäristövaikutus pienenisi. Huomioimalla koko elinkaari ympäristönäkökohtien tarkastelussa, yritys pystyy antamaan tietoa siitä, miten ympäristövaikutusta voidaan pienentää.

Elinkaariarviointia ei vaadita, mutta se kannattaa

Ympäristöjärjestelmän auditoijat tarvitsevat kättä pidempää, eli käytännössä dokumentaatiota siitä, että yritys on perillä toimintojensa, tuotteidensa ja palvelujensa ympäristönäkökohdista koko elinkaari huomioiden. Elinkaaritarkastelu auttaa tunnistamaan yrityksen merkittävät ympäristönäkökohdat ja tuottaa pohjatietoa ISO 14001 -standardin mukaiseen dokumentaatioon. Toimintojen, tuotteiden ja palveluiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia voidaan arvioida myös varsinaisella elinkaariarvioinnilla.

Kun yritys, jolla on ISO 14001-ympäristöjärjestelmä, on tehnyt elinkaaritarkastelun, luo tämä työ hyvän pohjan varsinaisen elinkaariarvioinnin laatimiseen. Elinkaariarvioinnin avulla yritys pystyy tunnistamaan tuotteidensa ja prosessiensa merkittävimmät ympäristövaikutukset ja arvioimaan erilaisten (eko)suunnitteluvaihtoehtojen vaikutukset.

Elinkaariarviointimenetelmää voidaan käyttää myös kestävän kehityksen tavoitteiden laskennassa, kuten kulutuksen ja tuotannon resurssitehokkuutta laskettaessa, tai arvioitaessa ympäristöystävällisten teknologioiden tai ilmastotekojen vaikutusta päästöihin. Elinkaariarviointi systemaattisena menetelmänä auttaa arvioimaan nykytason ja asettamaan tavoitteita.

Ecobiolla on vahva kokemus elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten tarkastelussa ja elinkaariarviointien teossa monelta alalta. Asiantuntijamme auttavat mielellään niin elinkaaritarkastelujen kuin yksityiskohtaisten elinkaariarviointien teossa.

Lisätietoja: info@ecobio.fi tai puh. +358 20 756 9450.

 

Leena Tähkämö

11.3.2019, Helsinki